Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo au creat ceea ce ei spun că este genomul de referință de cea mai bună calitate de până acum al celei mai populare specii de cafea din lume, Arabica, descoperind secrete despre descendența sa care acoperă milenii și continente.
Descoperirile lor, publicate în Nature Genetics, sugerează că arabica s-a dezvoltat acum mai bine de 600.000 de ani în pădurile din Etiopia prin împerecherea naturală între alte două specii de cafea.
Populația de Arabica a crescut și a scăzut de-a lungul perioadelor de încălzire și răcire a Pământului de-a lungul a mii de ani, a constatat studiul, înainte de a fi cultivată în cele din urmă în Etiopia și Yemen, iar apoi s-a răspândit pe tot globul.
,,Am folosit informații genomice din plantele care trăiesc în prezent pentru a ne întoarce în timp și pentru a creiona o imagine cât mai exactă a istoriei îndelungate a Arabica, precum și pentru a determina modul în care soiurile cultivate în prezent sunt legate între ele”, a declarat coautorul studiului, Victor Albert, doctor în științe, profesor în cadrul Departamentului de Științe Biologice al UB, din cadrul Colegiului de Arte și Științe.
Giganții cafelei folosesc exclusiv boabe din plante Arabica pentru a prepara milioanele de cești de cafea pe care le servesc în fiecare zi, însă, în parte din cauza unei diversități genetice scăzute, Arabica este sensibilă la mulți dăunători și boli și poate fi cultivată doar în câteva locuri din lume, unde amenințările legate de agenții patogeni sunt mai reduse și condițiile climatice sunt mai favorabile.
Pornind de la noul lor genom de referință, realizat cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație de secvențiere a ADN-ului și a științei avansate a datelor, echipa a reușit să secvențieze 39 de soiuri de Arabica și chiar un specimen din secolul al XVIII-lea, folosit de naturalistul suedez Carl Linnaeus pentru a denumi specia.
Arabica este sursa a aproximativ 60% din totalul produselor de cafea din lume, semințele sale ajutând milioane de oameni să își înceapă ziua. Cu toate acestea, încrucișările inițiale care au dus la crearea sa au fost realizate fără nicio intervenție din partea oamenilor, scrie EurekAlert.
Arabica s-a format în urma unei hibridări naturale între cafeaua canephora și eugenioides, după care a primit două seturi de cromozomi de la fiecare părinte.
Oamenii de știință au avut dificultăți în a stabili cu exactitate când – și unde – a avut loc acest eveniment, estimările variind de la 10.000 la 1 milion de ani în urmă.
Pentru a găsi dovezi ale evenimentului inițial, cercetătorii UB și partenerii lor au trecut diversele genomuri de Arabica printr-un program de modelare computațională pentru a căuta semnături ale fondării speciei.
Modelele arată trei blocaje ale populației în timpul istoriei Arabica, cel mai vechi având loc în urmă cu aproximativ 29.000 de generații – sau 610.000 de ani -. Acest lucru sugerează că Arabica s-a format cu ceva timp înainte, cu 610.000 până la 1 milion de ani în urmă, spun cercetătorii.
Se estimează că Arabica cultivată are o populație efectivă de numai 10.000-50.000 de indivizi. Diversitatea sa genetică redusă înseamnă că ar putea fi complet decimată, la fel ca și banana Cavendish de monocultură, de agenți patogeni, cum ar fi rugina frunzelor de cafea, care provoacă pierderi de 1-2 miliarde de dolari anual.
Test de cultură generală. Cum este extrasă cofeina din cafea?
Cei mai mulți dintre români preferă cafeaua fără zahăr
Iată cum poți face cafeaua cu adevărat mai gustoasă!
O companie aeriană a creat cafeaua care este mai savuroasă în zbor